De eerste dagen van uw nieuwe puppy in zijn nieuwe thuis omgeving zijn toch wel shockerend. Als fokker proberen we deze overgang zo aangenaam mogelijk te maken voor uw pup.
U wordt op regelmatige basis uitgenodigd terwijl uw puppy nog in zijn veilige vertrouwde omgeving is , zo kan uw puppy langzaam aan u wennen in zijn veilige omgeving in aanwezigheid van zijn mama, baasje en omgeving .
Uw puppy kan op eigen tempo langzaam aan u wennen.
Bij het afhalen van uw puppy wordt u een gratis starters pakket aangeboden met dekentje met nestgeur en moeders geur ; zelfde voeding voor de komende weken en speeltjes. Dit alles om de overgang zo zacht mogelijk te maken en om uw puppy zich vertrouwd te voelen in zijn of haar nieuwe omgeving.
Tijdens de éérste dagen in zijn nieuwe thuis is het belangrijk dat hij of zij eerst goed went aan zijn nieuwe thuis omgeving en zijn nieuwe baasje , dit moet op eigen tempo van de pup gebeuren zonder negatieve associatie door enige vorm van dwang. Laat uw puppy op eigen tempo zijn deel van het huis verkennen en beloon bij elke nieuwe stap ; lok uw puppy niet naar een nieuwe locatie of voorwerp met snoepjes ; dit leidt tot negatieve associatie.
Beter is om uw puppy te laten wennen op eigen tempo en indien hij of zij een stap zet in de goede richting dit te belonen en aan te moedigen zonder enige vorm van dwang.
Verder is het onnodig en zelf af te raden om zolang uw puppy nog niet voldoende vertrouwd is met U of met zijn nieuwe omgeving om tijdens deze éérste weken uw puppy bloot te stellen aan de rest van de wereld.
Bij de verkenning of leren ontdekken van een nieuwe omgeving is het belangrijk dat uw puppy zich éérst veilig en geborgen voelt in uw aanwezigheid.
Praktisch richtlijnen tijdens de eerste dagen met uw nieuwe pup :
1) Zorg ervoor dat er de hele dag en nacht vers water in het bereik staat en plaats dit steeds op dezelfde plaats en toon uw Toy pup waar het water staat ; af en toe uw pup eens water aanbieden moet tot wanneer deze plaats vertrouwd is.
2) Kleine Toy pups hebben een kleine maaginhoud en kunnen per maaltijd onvoldoende eten om de dag door te brengen, dus zorg ervoor dat er de hele dag en nacht voedsel in het bereik staat. Pups mogen eten zoveel ze willen en kunnen. Voor de eerste weken stellen we u dezelfde voeding beschikbaar ; indien u wil omschakelen doet u dat langzaam gedurende min 1 week ; de eerste dag 10 procent nieuwe voeding en 90 procent gewone voeding ; de tweede dag 20 procent nieuwe voeding en 80 procent gewone voeding , de derde dag 30 procent nieuwe voeding en 70 procent gewone voeding en dit zo verder tot u volledig over geschakeld bent naar de voeding van uw keuze. Hou uw pup in het oog , bij tekenen van diarree moet u op een langzamer tempo omschakelen of terug gaan naar de oude voeding. Indien u merkt dat uw pup of teenager zwaarlijvig wordt pas dan de hoeveelheid voeding aan en niet de frequentie.
3) Zorg ervoor dat uw Toy pup over een eigen ruim beschut nestje beschikt dat vrij toegankelijk is op diens verzoek.
Pups hoofd activiteiten zijn spelen, eten, slapen.
Is uw pup lusteloos en in-actief dan moet dit voor u een indicatie zijn dat er wat mis is en bezoekt u beter een dierenarts van uw keuze.
4) Leer uw pup zindelijk te wezen, leer hem of haar na iedere maaltijd om zijn behoefte te doen op de door u aangewezen plaats. Indien u merkt dat uw pup gaat gehurkt zitten om zijn behoefte te doen, plaatst u hem op de door u gekozen plaats , na enige tijd zal uw pup zelf vragen om deze plaats te mogen bezoeken. Dit kan eventueel zelfs kattenbak of absorberende doeken zijn zoals u zelf wenst.
5) Uw Toy pup staat bloot aan de gevaren van uw leefomgeving; laat hem niet vallen of springen uit een zetel waar u hem net heeft in geplaatst en hij/zij even aan uw aandacht ontsnapt ; als regel kunt u hanteren : waar ze zelf kunnen opspringen, daar kunnen ze ook zonder gevaar afspringen.
6) Opgelet voor dichtslaande deuren !
7) Opgelet voor trappen op- of af- lopen !
8) Zorg dat uw eventuele tuin of balkon veilig afgesloten is.
9) Opgelet voor spleten, kieren, vloeropeningen, roosters,..., zodat de pootjes niet klem komen te zitten.
10) Indien u andere huisdieren heeft dan laat u uw pup het best alleen onder uw controle samen met uw ander huisdier tot beide voldoende aan elkaar gewoon zijn. Forceer het contact tussen beide niet en laat ze op hun eigen tempo aan elkaar wennen in uw bijzijn.
11) U kunt uw pup bij uw afwezigheid en voor zijn eigen veiligheid beter afzonderen in zijn eigen verblijf. Voorzie in dit geval steeds voldoende water en voedsel.
12) Stel uw huisdier niet bloot aan extreme temperaturen (over verhitte auto; extreem koude buiten temperaturen); vermijdt teveel lawaai, knallen of vuurwerk !
13) Wees aandachtig voor uw Toy pup indien u kinderen heeft of indien u bezoekers heeft.
14) Wees aandachtig voor eventuele elektrische bedrading en bijtschade !
15) Uw Toy is van naturen speels en nieuwsgierig, leer hem wat wel en niet mag en wees consequent ! Hanteer hierbij het principe van positieve motivatie en associatie : wanneer goed gedrag beloond wordt heeft uw hond de neiging dit te herhalen ; ongewenst gedrag moet genegeerd worden = het gedrag zal uitdoven. Herhaal regelmatig zijn of haar naam.
16) Opgelet voor eventuele giftige planten en huishoudelijke producten.
17) Bij de eigendoms overdracht stellen we u het europese paspoort van uw pup ter beschikking ; uw pup is onder onze zorgen reeds voldoende gevaccineerd en ontwormt ; we stellen u ook de volgende ontwormings tabletten ter beschikking met het bijhorende ontwormings schema ; u kan deze info steeds vinden op onze site , u kan de dierenarts van uw keuze raadplegen of u kan ons advies hierin vragen.
18) In het europese paspoort staat ook de hervaccinatie datum genoteerd ; ga hiervoor langs bij een erkend dierenarts van uw keuze.
19) Toy's hebben recht opstaande oren , echter bij pups is dit nog in proces ; vermijdt hardhandig strelen over kop en oren waardoor het kraakbeen weefsel in de oren beschadigd of gebroken raakt. Verzorging van de oren
20) Nageltjes moeten tijdig en periodiek geknipt worden, indien u dit wenst of u twijfelt kan u dit overlaten aan uw dierenarts. Verzorging van de nageltjes.
21) Op de leeftijd van 3 à 4 maanden zal uw pup wisselen van tanden , kleine rassen hebben hulp nodig bij het wisselen van tanden , ga daarom langs bij de dieren arts van uw keuze om het gebit van uw pup te laten controleren en te verzorgen.